- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Blaty ciasta:
mąka pszenna 400 g
jajka 2
cukier 2/3 szklanki
margaryna Palma 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki do jednego z blatów
orzechy ziemne słone 200 g
cukier 1 szklanka do karmelu
masa budyniowa
mleko 0,5 l
budyń śmietankowy
żółtko
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna i ziemniaczana po 3 łyżki stołowe
masło 100 g
ponadto: masa krówka puszka ,łyżka masła, czekolada pół kostki roztopiona w kąpieli wodnej.
Przepis
Przygotowanie:
Składniki sypkie przesiać przez sito do miski ( prócz kakao). Margarynę posiekać, jajka roztrzepane dodać do misy, wszystkie składniki dokładnie połączyć, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części, jedną z nich ponownie zagnieść z dodatkiem kakao. Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia, trzy blaty o takim samym rozmiarze ( ja odmierzyłam dno blachy i wycięłam trzy takie same arkusze z papieru do pieczenia). Blaty piec na 190-200*C 13-15 minut. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ostatni blat będzie zapiekany z orzeszkami; tak więc w tym celu należy rozpuścić cukier na patelni, pozostawić do lekkiego karmelizowania, dodać masło i orzechy, wymieszać. Na surowe jeszcze ciasto nałożyć lekko ostudzone orzechy, ale jeszcze płynne- ten blat ciasta upiec w mniejszej temperaturze 170 *C.
Masa budyniowa: odlać szklankę mleka do wysokiego naczynia, dodać żółtko, budyń, dwa rodzaje mąki, dokładnie połączyć masę jajeczną. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem do jego rozpuszczenia, kiedy mleko się zagotuje dodać masę jajeczną, dokładnie połączyć, gdy budyń pyrka zdjąć z palnika pozostawić do całkowitego ostudzenia pod przykryciem. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu, do uzyskania gładkiego kremu budyniowego.
Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, podgrzać, dodać łyżkę masła. Wystudzone blaty ciasta będą nieco twardsze, tym samym bardziej kruche, dlatego też należy delikatnie je układać. Warstwy ciasta: blat jasny, masa budyniowa, blat ciemny z kakao, masa kajmakowa, blat z orzechami, czekolada roztopiona. ( umieścić pół czekolady w misce nad parą wodną, która nie powinna wrzeć, pozostawić do całkowitego rozpuszczenia czekolady, na cieście zrobić mazaje czekoladowe). Ciasto schłodzić i przechowywać w lodówce.