Dutch baby najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, im dłużej stoi, tym bardziej opada, a ciasto staje się gumowate. W wersji na słodko można podać go ze świeżymi owocami, bitą śmietanką, dżemem, czekoladą, jogurtem, miodem, syropem klonowym, sokiem z cytryny, oprószony cukrem pudrem. Na początku XX wieku w restauracji Manca dutch baby był daniem wytrawnym, podawanym z bekonem lub kiełbasa. Dutch baby w dosłownym tłumaczeniu oznacza holenderskie niemowlę, ale z Holandią raczej nie ma nic wspólnego. Do wersji na słono świetnie smakować będzie z wysmażonym na chrupko bekonem, pomidorkami cherry, awokado, sadzonym jajkiem, serem lub twarogiem np. ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zatem jeśli używamy jajek prosto z lodówki, warto je ogrzać przez kilka minut w ciepłej wodzie. Jej pochodzący z Niemiec właściciel, Victor Manca, pewnego razu wpadł na pomysł, by ciasto naleśnikowe upiec w piekarniku. W związku z tym właściciele lokalu do lat czterdziestych ubiegłego wieku nieformalnie zastrzegali sobie wyłączne prawo do wykorzystywania tej nazwy. Polecam też inne przepisy na naleśniki:0,5 szklanki mąki tortowej0,5 szklanki mleka2 jajka1 łyżka cukru z waniliąszczypta soli1 łyżka masła klarowanegoDodatki: gruszka, płatki migdałowe, cukier puderPiekarnik nagrzać do 220stC. Dutch baby podbiły kulinarną mapę nie tylko USA, ale także innych krajów, w tym niemal całej Europy. Dutch baby różni się od zwykłych naleśników sposobem przygotowania, ponieważ jest pieczony w piekarniku. Podobną technologie stosuje się przygotowując pudding z Yorkshire lub popovers, niektórzy więc uważają, że kucharz mógł się zainspirować potrawami kuchni angielskiej. Według redaktora Honolulu Magazine David Eyre’a poczęstował go tym naleśnikiem podczas wizyty w domu pisarza w Honolulu. Jeśli nie mamy żeliwnej patelni, można upiec naleśnik w zwykłej, musi jednak mieć odłączaną rączkę. Eyre wykorzystał przepis autorstwa Victora Hirtzlera na dutch baby z książki kulinarnej hotelu St. Te naleśniki przywędrowały do nas ze Stanów Zjednoczonych, a dokładnie z Seattle, gdzie mieści się restauracja Manca’s Cafe.