Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Julianna

Ciasta

01.10.2018 14:09

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Spieszcie się upiec, póki śliwki jeszcze są;) Kruche ciasto ze śliwkami i pianką Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 120g masła 3 żółtka pianka: 3 białka 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ok 300g śliwek węgierek Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka. Żeby przyprawy były w jednej szufladzie, a dodatki do ciast w innej, żeby wygodnie było sięgnąć po mikser, a ulubiony kubek (ten, który najczęściej pozuje mi na zdjęciach na IG) był na wyciągniecie ręki. Przepis sprawdzony nie raz, a ponieważ wyszło takie jak trzeba nawet w nowym piekarniku, z którym póki co jestem na pan, to chyba pora najwyższa, by podzielić się przepisem. Na razie wyskoczyło z niego pyszne ciasto ze śliwkami i pianką. Na pianę wyłożyć śliwki, lekko zatapiając je w pianie. Dlatego też mniej mnie ostatnio na blogu i FB, choć bez gotowania się nie obchodzi. Od razu po krótkim zapoznaniu się z instrukcją obsługi (tak, tak, czytam instrukcje;) uruchomiłam piekarnik. Po upieczeniu studzić najpierw w blasze, a następnie przenieść na kratkę. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2018/10/kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-pianka.html