Ciasto makowe z kremem i morelami

Aleksandra
Ciasta
21.12.2018 19:28
Ciasto makowe z kremem i morelami

Biszkopt makowy: 5 dużych jajek 180 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy z morelami i rodzynkami: 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 70 g cukru pudru 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) + 1/4 szklanki zimnej wody pół szklanki drobnych rodzynek 100 ml likieru Amaretto około 350 – 400 g moreli z syropu ( waga samych owoców ) Ponadto: około 400 g moreli z syropu ( waga samych owoców ), na wierzch ciasta 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa + 250 ml gorącej wody Wykonanie: Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Morele również osączyć ( zachowując zalewę ) i osuszyć na ręczniku papierowym, następnie pokroić w niezbyt grubą kostkę. Żelatynę zalać wodą, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rodzynki osączyć na sitku ( zachowując alkohol ) i osuszyć na ręczniku papierowym. Ułożyć je na wierzchu ciasta w taki sposób, aby lekko na siebie nachodziły. Krem śmietankowy z morelami i rodzynkami: Rodzynki zalać likierem i odstawić na 2 – 2,5 godziny. Dodatkowe morele osączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na podłużne kawałki. Puszysty biszkopt makowy przełożony śmietankowym kremem z dodatkiem moreli z syropu i rodzynkami namoczonymi w likierze Amaretto. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zamiast moreli można użyć brzoskwiń z puszki, też będzie pysznie ( a co do rodzynek - jeśli ich nie lubicie po prostu je pomińcie ). Nasączenie: 70 ml zalewy z moreli 70 ml likieru Amaretto pozostałego po odsączeniu rodzynek Mam to szczęście, że posiadam dość spory zapas domowej roboty moreli w syropie, dlatego postanowiłam ich tutaj użyć i uważam, że swoim wyrazistym smakiem pasują do tego ciasta idealnie. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem na sztywno. Na krem wyłożyć kawałki moreli, lekko je wciskając. Biszkopt przekroić w poziomie na 2 równe blaty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2018/12/ciasto-makowe-z-kremem-i-morelami.html