Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej tortowej 200 g zmielonych orzechów laskowych 2 żółtka 100 g cukru trzcinowego 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowo - jabłkowa: około 900 g masy makowej, domowej lub gotowej z puszki 120 g masła 30 g cukru trzcinowego 2 żółtka 40 g mąki pszennej 40 g kaszy manny 100 g rodzynek około 400 g jabłek ( waga po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych ) 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Kruche ciasto: Kiedy tylko się z nim zapoznałam ( z przepisem oczywiście, nie z panem Małeckim ;), wiedziałam, że będzie to niezwykle smaczny makowiec :). Myślę, że coś jest nie tak z proporcjami masła i mąki, ale może akurat Wam wyjdzie tak jak trzeba ;). Makowiec jest bardzo prosty w wykonaniu; jedyne co nie wyszło mi tak samo jak w oryginalnym przepisie...