Dodatkowo: ► liść laurowy [5 listków] ► ziele angielskie [8 kulek] ► pieprz czarny [1/2 łyżeczki lub więcej do smaku] ► sól [1/2 łyżeczki + do smaku] ► majeranek [1/2 łyżeczki lub więcej do smaku] ► sok z cytryny [1 łyżeczka – opcjonalnie] ► cukier [1 łyżka – opcjonalnie] Doskonały barszcz wigilijny Drukuj przepis Składniki ► włoszczyzna [2 pęczki – osobno: 4 marchewki, biała część 1 pora, 2 pietruszki, połówka selera] ► cebula [200 g / 2 średnie sztuki] ► grzyby leśne suszone [20 g / 2 małe garście] ► buraki [ok. kilograma / 8 średnich sztuk] ► zakwas buraczany [1 litr/ 4 szklanki] Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Przestudzone buraki odwinąć z folii, obrać i pokroić w kostkę (najlepiej robić to w rękawiczkach, na plastikowej/szklanej desce). Na 1 szklankę 250 ml (1 porcję) 72 kcal, 13 g węglowodanów, 0,5 g tłuszczu, 3 g białka wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. To idealny przepis na pierwszy domowy barszcz, na pewno sprawdzi się u wszystkich początkujących :) Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Cebulę przeciąć na pół i opalić nad palnikiem lub podpiec na patelni. Włoszczyznę można także pokroić na mniejsze kawałki i upiec razem z burakami dla wzmocnienia smaku. Piec na najniższej półce piekarnika w 180 stopniach bez termoobiegu przez godzinę. Do wywaru wrzucić buraki, pół łyżeczki soli i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu. Wspaniały, klasyczny barszcz wigilijny na domowym zakwasie z pieczonymi burakami. Skosztować i odpowiednio dodać: pieprz, roztarty w palcach majeranek, a jeśli będzie taka potrzeba cukier i sok z cytryny. Przepis inspirowany: recepturą na barszcz wigilijny z książki Kuchnia Polska. Nie tylko dla wydobycia wspaniałego smaku, ale dla ułatwienia sobie pracy w kuchni. Majeranek do barszczu dodaję pod koniec i przed dodaniem rozcieram go w dłoniach, aby uwolnić więcej aromatu.