Ciasto z malinami i kremem cappuccino

Aleksandra
Ciasta
25.08.2020 20:20
Ciasto z malinami i kremem cappuccino

Biszkopt kakaowy: 3 duże jajka 120 g cukru 60 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 75 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Żelka malinowa: 800 g malin 2 galaretki malinowe 4 - 5 łyżek cukru lub więcej/mniej - do smaku Krem cappuccino: 700 ml śmietanki kremówki 30% 10 g żelatyny + 100 ml wody lub mleka 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 2,5 łyżki cappuccino w proszku ( smak dowolny ) UWAGA: Jeżeli krem od razu po przygotowaniu będzie wydawał się zbyt rzadki, by wykładać go na ciasto, należy wstawić go na około 10 minut do lodówki, by trochę zgęstniał ( ale trzeba pilnować, aby nie zgęstniał zbyt mocno ). Na warstwę lekko już tężejącego kremu wyłożyć żelkę malinową ( żelkę wyjęłam z formy, odwróciłam ją, by folia znalazła się na górze i położyłam na krem, następnie odkleiłam folię ). Krem cappuccino: Żelatynę zalać wodą lub mlekiem i odstawić na około 10 - 15 minut do napęcznienia ( w międzyczasie kilka razy zamieszać żelatynę z płynem ). Śmietankę kremówkę umieścić w naczyniu, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią , przesianą przez sitko kawę rozpuszczalną oraz cappuccino w proszku. Na biszkopt wyłożyć około 1/3 kremu cappuccino, wyrównać i wstawić na około 10 - 15 minut do lodówki. Po tym czasie żelatynę postawić na palniku i na niewielkim ogniu podgrzewać mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia ( należy uważać, aby nie zagotować żelatyny, straci ona wówczas swoje właściwości żelujące ). Zdjąć z ognia, dodać obie galaretki oraz cukier ( zaczynając od mniejszej ilości, w razie potrzeby dodać więcej ) i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia galaretek oraz cukru. Po upieczeniu biszkopt odłożyć do całkowitego wystudzenia. Żelka malinowa: Maliny umieścić w garnuszku i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż puszczą sok i praktycznie całkowicie się rozpadną. Nasączenie: 75 ml wody 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: kakao do oprószenia maliny do dekoracji - opcjonalnie Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto musi spędzić całą noc w lodówce - po takim czasie chłodzenia będzie się świetnie kroiło i dzięki temu będzie wyglądało nie tylko pysznie, ale i bardzo elegancko :). Coś dla miłośników kawowych słodkości - pyszne ciasto na biszkopcie kakaowym z delikatnym, piankowym kremem cappuccino i malinową żelką. Malinową mieszankę przelać do formy o wymiarach takich samych jak forma, w której piekł się biszkopt, wyłożonej folią spożywczą. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Tak zahartowaną żelatynę dodać do ubitej śmietanki i krótko zmiksować na średnich obrotach miksera, do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką/ bułką tartą. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2020/08/ciasto-z-malinami-i-kremem-cappuccino.html