Makowiec ten idealny

Anna
Boże Narodzenie
21.12.2018 17:29
Makowiec ten idealny

Nadzienie: - 200 g zmielonego maku (gotowy już zmielony w opakowaniu np. BackMit), - 1/2 szklanki rodzynek + 1/2 szklanki gorącej wody, - garść zmielonych migdałów, - 1/2 szklanki cukru pudru, - 2 łyżki śmietany 18%, - 1 opakowanie cukru migdałowego (Delecta), - 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej + na posypanie na wierzch, - 1/2 szklanki gorącej wody. Ciasto: - 260 g mąki pszennej + kilka łyżek (2-3 w zależności od konsystencji ciasta) + odrobina do podsypania, - szczypta soli, - 80 g drobnego cukru do wypieków, - 1 jajko, - 70 g stopionego masła, - 1 żółtko + 2 łyżki mleka (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem). Spróbujcie sami, a na pewno będziecie go robić na każde święta :) Składniki: (ok. 20 sztuk) Rozczyn: - 25 g świeżych drożdży, - 1/2 szklanki ciepłego mleka, - 1 łyżka mąki - 1 łyżeczka cukru. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, jeden obok drugiego, pozostawiając trochę wolnego miejsca dookoła, gdyż makowce urosną w piekarniku. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, jeden obok drugiego, pozostawiając trochę wolnego miejsca dookoła, gdyż makowce urosną w piekarniku. Lukier: - 1/2 cytryny (sok wyciśnięty), - 1/2 szklanki cukru pudru. Wykonanie: Rozczyn: Do wyższej szklanki kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru drobnoziarnistego do wypieków oraz łyżeczkę mąki pszennej. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (uwaga: jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa!). Gdy ciasto jest bardzo rzadkie możemy dodać odrobinę mąki tak tylko aby udało się uformować kulę (nie za dużo, żeby ciasto nie było zbite, ma się trochę lepić). Na ciasto wykładamy mak, smarujemy całość, pozostawiając dookoła trochę ciasta do zlepienia. Na ciasto wykładamy mak, smarujemy całość, pozostawiając dookoła trochę ciasta do zlepienia. Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C opcja góra - dół (bez termoobiegu!) Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C opcja góra - dół (bez termoobiegu!) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Mieszamy, robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie urośnięty rozczyn. Zostawiamy na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Zostawiamy na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Na święta mam dla Was przepis na mięciutki i mega wilgotny makowiec.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2018/12/makowiec-ten-idealny.html