Zimne ciasto przekroić na 3 blaty (najlepiej następnego dnia). 200 g białej czekolady 400 g śmietanki kremówki 250 g >mascarpone 4 łyżki cukru pudru ½ łyżeczki mielonego kardamonu Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miseczki. 1/3 szklanki (85 ml) lekko osłodzonej herbaty pomarańczowej lub likieru pomarańczowego; może też być lekko rozcieńczony syrop po kandyzowaniu pomarańczy 200-250 g konfitury pomarańczowej Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, trochę nasączyć, posmarować konfiturą pomarańczową (½). Składniki: 300 g maku ½ l wrzącego mleka 250 g cukru 8 jajek 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostygnięcia. Byłam bliższa orzechom, ale gdy sięgnęłam po książkę, wypadła mi karteczka z przepisem na tort makowy. Mnie kusił taki na bazie orange curd, ale po inwentaryzacji składników i stwierdzeniu braków w jajkach powstał ten. Schłodzić przed podaniem przez kilka godzin. (osobno żółtka i białka)(w tym 200g mocno schłodzonej)(lub więcej - do smaku)(lub więcej)Smacznego!źródło przepisu: 200 g śmietanki zagotować na małym ogniu, zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Nigdy nie jestem pewna czy dobrze wybrałam, dlatego to zadanie pozostawiam innym, a sama wolę przygotować coś słodkiego dla solenizanta lub jubilata. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też da się nieźle pokroić. Ten tort przygotowałam jeszcze w grudniu na imieniny mojej Teściowej. Dobrze osączyć i zemleć dwukrotnie w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Muszę przyznać, że nie jestem dobra w robieniu prezentów. ;) I była to dobra decyzja, bo Mama mojego Małża do dziś wspomina, że tort był pyszny. Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą Zamiast kremu z białą czekoladą można przygotować waniliowy lub kawowy. Wiedziałam, że będzie to coś makowego lub orzechowego, bo to jej ulubione smaki.