Gryczane pierogi z twarogiem i ziołami

Julianna

Dania mączne

09.12.2018 14:16

Gryczane pierogi z twarogiem i ziołami

Przygotować nadzienie: twaróg wymieszać ze szczyptą soli i z drobno posiekanymi ziołami (szałwią, koprem i pachnotką).Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podprażyć kaszę gryczaną do momentu aż stanie się chrupiąca (prażymy na średnim ogniu, żeby kasza nie przypaliła się, tylko była zrumieniona). 200 ml wrzątku2 łyżki olejusólnadzienie:250 g twarogu półtłustego1/3 pęczka szałwii1/3 pęczka kopru1/3 pęczka pachnotki (lub mięty, pokrzywy, szpinaku)okrasa:1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonejskórka z jednej pomarańczyolej rzepakowyłyżka miodu gryczanegoMąkę gryczaną wymieszać z solą i mąką ziemniaczaną. Ciasto to nie nadaje się raczej do lepienia fantazyjnych falbanek, dlatego po napełnieniu nadzieniem brzegi pierogów jedynie zlepiamy (ew. smarując delikatnie wodą od środka, żeby dało się łatwiej zlepić). Ponieważ po opublikowaniu zdjęcia pierogów na instagramie i funpageu na fb wzbudziły one spore zainteresowanie, poniżej podaję przepis. Jednak żeby było bardziej elastyczne i dało się z niego lepić pierogi, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Jeśli nie znajdziecie pachnotki, do nadzienia można dodać inne, bardziej dostępne zioła - np. pietruszkę, miętę, szpinak, a w sezonie młodą pokrzywę czy liście buraka. Przepis publikuję z moimi zmianami, które wprowadzałam na bieżąco, zagniatając ciasto podczas warsztatów. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2mm, szklanką wycinać krążki, wykładać nadzienie i zlepiać brzegi. Po uprażeniu w oleju ziarenka kaszy stają się chrupiące i mogą być również świetnym dodatkiem do sałatek. Na szczególną uwagę zasługuje także okrasa z kaszy gryczanej.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2018/12/gryczane-pierogi-z-twarogiem-i-zioami.html