Przede wszystkim uwielbiam na patelni Woll Szafir podsmażać cebulkę, z którą zawsze jest ten problem, że kiedy się ją spuści z oka choć na chwilę, to zawsze gdzieś się przypali. Poza tym patelnia szybko się nagrzewa, a przygotowanie w niej posiłków trwa o wiele krócej niż zazwyczaj, co jest ogromnym plusem, zwłaszcza jak trzeba przygotować gulasz wieprzowy czy wołowy, gdyż zawsze czekanie aż mięso w końcu zmięknie było dla mnie nużące. Całą patelnię można wstawić do piekarnika, gdyż wytrzymuje do 250 C. Sklep z patelniami, który jest dystrybutorem niemieckiej marki Woll w Polsce, oferuje patelnie w linii Szafir z wysokim i niskim brzegiem w kilku rozmiarach: 20, 24, 28 i 32 cm. Do tej pory zazwyczaj używałam patelni teflonowych lub ceramicznych, więc byłam ciekawa jak w kuchni sprawdzi się patelnia tytanowa, o której co prawda wcześniej słyszałam, ale nie miałam okazji na niej pracować. Ponieważ patelnia jest taka solidna, jest również dość ciężka, dlatego ja osobiście nie jestem w stanie podnieść jej jedną ręką, aby przełożyć posiłek na talerz. Patelnia do smażenia bez tłuszczu Woll Szafir Patelnię miałam okazję testować przez trzy tygodnie, w czasie których oprócz powyższych placków przygotowałam kilka innych pysznych rzeczy, np. kaszotto z warzywami (przepis wkrótce), omlet, placki ziemniaczane, paellę czy gulasz wieprzowy. Składniki na fit placuszki owsiane (około 8 sztuk): 400 g jogurtu naturalnego 2 jajka 200 g mąki owsianej (albo zmielonych płatków owsianych) 2 łyżki miodu (dałam lipowy) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu, soli i imbiru Przygotowanie Mąkę przekładamy do miski, dodajemy jogurt, jajka, miód, proszek do pieczenia oraz cynamon, imbir i sól. Teraz nie ma takiego problemu, dzięki swojej powłoce patelnia równomiernie się nagrzewa, a cebulka podsmaża się na piękny złocisty kolor bez żadnego problemu. Szczegóły techniczne Patelnia do smażenia bez tłuszczu Woll Szafir posiada czterowarstwową tytanowo-szafirową powłokę non-stick, która jest wysoce odporna na zarysowania, a potrawy do niej nie przywierają. Możną ją także myć w zmywarce (choć mój mąż twierdzi, że nie ma takiej potrzeby, bo bardzo łatwo się z niej zmywa ręcznie). Drugą ogromną zaletą jest to, że rzeczywiście nic do niej nie przywiera, co zresztą możecie zobaczyć na filmie, który umieściłam powyżej. Aby przygotować placki bez dodatku tłuszczu, musimy zadbać o dobrą patelnie, do której nie będą przywierać w trakcie smażenia. Następnie ciasto odstawiamy na około 20 minut (jeśli nam się bardzo spieszy można pominąć ten krok, nie uciekną wtedy ewentualne bąbelki powietrza). Placki partiami smażymy bez tłuszczu po około 3-4 minuty z każdej strony na średniej mocy palnika. W zestawie z patelnią jest również szklana pokrywa, wykonana z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła.