Składniki: - Ciasto na pierogi: - 500 g mąki pszennej - 1 żółtko - 1 płaska łyżka masła - 1 płaska łyżeczka soli - 230-250 ml gorącej wody - Masa makowa: - 250 g zmielonego maku - ok 250 ml mleka - 1 łyżka cukru waniliowego - 3 łyżki miodu - 30 g masła - 50 g orzechów włoskich - 50 g migdałów w płatkach - cukier do smaku - Dodatkowo: - masło - skórka z pomarańczy - migdały w płatkach Do misy miksera wsypać mąkę. Po kilku ruchach miksera wlać gorącą wodę i miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto wyjąć z misy, uformować kulę włożyć do woreczka i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Nie każdy mak jednakowo pochłania mleko dlatego jeśli masa makowa będzie zbyt rzadka przełożyć na gęste sitko by odsączyć z nadmiaru płynu.