Składniki na frittatę ze szpinakiem i mozzarellą: - średnia cukinia - papryka - 4 - 5 mięsistych pomidorów - duża czerwona cebula - 4 ząbki czosnku - 100 - 150 g świeżego szpinaku - 8 - 9 jajek - 200 ml mleka - kulka mozzarelli - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - łyżeczka słodkiej papryki - 3 łyżeczki oregano - 1,5 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz do smaku - 2 łyżki masła klarowanego do smażenia - Gdy z pomidorów odparuje nieco wody wrzucić na patelnię cukinię i chwilę smażyć, po czym dodać szpinak i zaczekać, aż nieco zmniejszy objętość i odparuje z niego woda. - Do warzyw wlać roztrzepane z mlekiem, solą, papryką, oregano i pieprzem jajka, delikatnie wymieszać i gdy będą zaczynać się ścinać, wstawić do piekarnika nagrzanego góra-dół do 180 stopni C na około 5 - 8 minut. - Młodą cukinię umyć i pokroić w kostkę, jeśli jest starsza to najpierw z niej łyżeczką wyskrobać miąższ z nasionami. Powinno się ją smażyć cały czas na małej mocy palnika i pod koniec wykorzystując duży talerz lub pokrywkę obrócić, ale ja raczej tego nie próbuję w obawie przed jej rozwaleniem. - Zaraz po wyjęciu frittaty z piekarnika położyć na niej plastry mozzarelli i odczekać chwilę, aż zacznie się rozpuszczać. - Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórę, przekroić i usunąć nasiona z sokiem i pokroić w kostkę. Frittata to włoskie danie z jajek z dodatkiem mięsa, serów i warzyw, przypomina dużego i bardziej bogatego omleta. Najłatwiej więc jest po krótkim podsmażeniu frittatę zapiec w piekarniku, aby jajka ścięły się w środku.