Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół: – ryba po grecku – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne – zakwas do barszczu – barszcz wigilijny – pierniczki – szybki piernik –kruche świąteczne ciasteczka – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 800 g filetów lub dzwonka z karpa – ew pół litra mleka – sól, pieprz – sok z połowy cytryny – kilka łyżek mąki – 1-2 jaja – kilka łyżek bułki tartej – olej do smażenia Przygotowanie: Tak jak robisz z kotletami najpierw obtocz rybę w mące, dalej w jajku a na końcu z bułce tartej. Jeśli nie wiesz z jakiej hodowli pochodzi karp i masz obawy że będzie mulisty, możesz na 20-30 minut włożyć ją do mleka. Na wyjmuję je za pomocą pęsety a namierzam je dotykając rybę z każdej strony i delikatnie naciskając. A szkoda, bo zupa z karpa to jedna z najlepszych rybnych jakie zdarzyło mi się robić. Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości. Osusz rybę a następnie pokrop ją sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.