Składniki: - 250 g mąki gryczanej - 150 g mąki pszennej - 25 g świeżych drożdży - 2 szklanki ciepłego mleka - 1 jajko - 50 g roztopionego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczki soli Przekąska z dodatkiem śmietany i kawioru smakowała wybornie, niby zwykłe placuszki, a z takimi dodatkami tworzą pyszne danie. Bliny gryczane to pyszne placki z mąki gryczanej, które pochodzą z kuchni rosyjskiej. Śmietana do podania powinna być lekko kwaśna, akurat takiej nie miałam i użyłam śmietany 30%, którą po ubiciu lekko zakwasiłam sokiem z cytryny. - Ciasto nakładać łyżką formując małe placuszki, placuszki przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni będą widoczne kratery (małe dziurki). Bliny przypominają nieco naleśniki, które są z dodatkiem drożdży, po usmażeniu są jednak bardziej zwarte i mniej sprężyste. - Bliny smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu na średniej mocy palnika.