bakłażan tikka masala z pomidorkami PRZYGOTOWANIE: 35 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 1 średni bakłażan – pół cytryny – około 15 pomidorków koktajlowych lub odrobinę większych – 200 ml białego wina – 1 łyżka masła klarowanego – 1 łyżka pasty Patak’s Tikka Masala – sól, pieprz Przygotowanie: Zobacz też przepisy: – indyjskie chlebki naan tikka masala z dynią PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 300-400 g obranej dyni hokkaido lub podobnej – 1 opakowanie Meal Kit Tikka Masala Patak’s – olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Dynie pokrój w kostkę, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. kurczak tikka masala PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 5-6 podudzi z kurczaka – 1 łyżka pasty Patak’s Tikka Masala – olej do smażenia Przygotowanie: Kurczaka wyjmij z lodówki i natrzyj pastą Patak’s Tikka Masala. Smaż kurczaka na patelni z pokrywką przez 12-15 minut, na średnim ogniu aby kurczak się usmażył w środku a nie spalił zanadto z zewnątrz. Do sosu dodaj łyżkę pasty Patak’s Tikka Masala, wymieszaj ją z sosem a następnie znowu odwróć bakłażana i podsmaż przez 2-3 minuty. Na odrobinie oleju lub masła klarowanego podsmaż przyprawy z pierwszej saszetki Patak’s Meal Kit. Połóż połówki bakłażanów nacięciami w dól i podsmaż przez 5 minut na niewielkim ogniu. Jeśli planujecie zatem bardziej wystawny obiad lub kolację to idealna propozycja aby na stole pojawiła się nie jedna a kilka potraw. Następnie odwróć bakłażana, dodaj białe wino i pomidorki w całości lub przekrojone na pół. Smaż kilka minut i dodaj sos pomidorowy z saszetki numer 3. W pierwszym kroku na oleju, maśle klarowanym lub oliwie podsmażacie przyprawy. To wydarzenie, które stawia na spotkania rodzinne i w gronie znajomych, wspólne gotowanie, jedzenie i obdarowywanie się słodyczami. Dodaj pastę z przyprawami z drugiej saszetki i 50 ml wody. Bakłażana przekrój na pół, a następnie za pomocą niewielkiego noża natnij tworząc kratkę, uważając aby nie przeciąć skóry. Zapraszam Was teraz na pyszne przepisy potraw, które widzicie na zdjęciach. Do przygotowania moich dań użyłam nowości Patak’s – meal kit oraz paste pot. Zwróć uwagę na to czy Twoja patelnia nadaje się do zapiekania, jeśli nie to potrawę musisz przełożyć do innego naczynia. Zobacz też przepisy na: – pieczone bakłażany W tym kroku możecie zadecydować jak ostre będzie Wasze danie dodając całą lub tylko część chilli.