Polecam Wam również super przepis na świąteczne śledzie, a mianowicie: śledzie po chłopsku Śledzie w śmietanie – Składniki: 3 filety śledziowe a’la matijas – ok. 300 g 2 szklanki mleka 1 średnie jabłko (najlepiej słodko-kwaśne) 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka 150 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 mała cebula – ok 60 g 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) pieprz do smaku sól (opcjonalnie) kilka gałązek koperku Przepis na śledzie w śmietanie: Śledzie 3 razy przepłukać pod zimną wodą, a następnie zamoczyć w misce na 2-3 h w 2 szklankach zimnego mleka. Świąteczne śledzie w śmietanie zaś przyrządzamy bardziej na gęsto – a przepis na nie pojawi się wkrótce na blogu. Jeśli matiasy po tym czasie wciąż są za słone, to należy ponownie je przepłukać (jeśli są tylko odrobinę za słone) lub wymienić mleko na świeże i ponownie je wymoczyć (jeśli nadal są mocno słone). Śledzie w śmietanie najczęściej zajadamy w formie dania obiadowego, gdzie używamy do jego wykonania słodkiej śmietanki 18%, a masa jest dość płynną i pełni funkcję sosu. Podawać śledzie oprószone posiekanym koperkiem, z ugotowanymi ziemniakami z wody lub z ziemniakami w mundurkach. Śledzie w śmietanie na obiad koniecznie muszą być z jabłkiem, cebulą oraz ziemniakami. Pokroić śledzie na mniejsze kawałki o długości ok. 2-3 cm.