dodatkowo: foremki do czekoladek lub do lodu z niezbyt grubego plastiku Przygotowanie: Podgrzać sok z wodą i ewentualnie sokiem z cytryny (jeśli tego potrzebuje smak soku), dodać do niego agar i mieszać płyn do rozpuszczenia się agaru (nie gotować). Rozpuszcza się w temperaturze 85 - 95 stopni C, czyli nie wymaga gotowania, więc sok z jego dodatkiem wystarczy tylko podgrzać. Do wykonania możemy użyć dowolnego soku naturalnego, mleka czy przecieru owocowego i w ten sposób przemycić witaminy do organizmów naszych dzieci i nie tylko. Co to jest agar i jak go stosować? Domowe galaretki, żelki z dodatkiem substancji żelującej o nazwie agar, która jest otrzymywana z wodorostów morskich. Składniki: 1/2 szklanki soku wiśniowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) 2 płaskie łyżeczki agaru Żeluje zaś w temperaturze pokojowej i nie ma potrzeby wstawiania żelek z jego dodatkiem do lodówki. Moje galaretki są umiarkowanie słodkie, z dodatkiem soku z cytryny. Struktura galaretek bardziej jest zbliżona do galaretek z czekoladek niż do znanych żelek w kształcie misia.