Przepis
Składniki:
cały kurczak
czosnek (ilość dowolna) - świeży lub suszony
gorczyca, suszona cebula, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, szałwia, papryka słodka, majeranek, bazylia, cząber
sól, pieprz
łyżka oliwy z oliwek
Kurczaka dokładnie umyć, nasmarować oliwą i posypać wszystkimi przyprawami, solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić i poukładać na mięsie, wszystko zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia zawinąć w rękaw do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 70 minut ( w zależności od wielkości kurczaka, jeśli jest duży, to trzeba go trzymać dłużej), potem naciąć rękaw i odsłonić kurczaka, piec jeszcze około 15 minut, aż skórka się przyrumieni i zrobi bardziej chrupiąca.