Lekka zupa krem z kalafiora

Ewelina
Zupy
07.06.2014 8:20
Lekka zupa krem z kalafiora

Przepis

Składniki:

jeden średniej wielkości kalafior

mała pietruszka

jedna marchewka

ząbek czosnku

bulion (tak, by przykrył wszystkie warzywa)

sól, pieprz, pieprz cayenne, imbir, kurkuma

mały kubeczek jogurtu naturalnego nie 0%

łyżeczka oliwy

opcjonalnie jajko lub prażone ziarna słonecznika i dyni

Wszystkie warzywa umyć. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, pietruszkę i marchew pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać oliwę i rozgrzać, przesmażyć na niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać kalafiora, pietruszkę i marchew, delikatnie podsmażyć (najlepiej sprawdzą się garnki wykonane z teflonu), wszystko zalać bulionem. Przyprawić do smaku pieprzem cayenne, imbirem i kurkumą dla koloru, dodać sól i pieprz. Gotować, aż warzywa staną się miękkie. W zależności jakie zupy kremy lubicie, dostosujcie ilość wywaru. Ja lubię gęste, dlatego po ugotowaniu warzyw, odlałam część wody, resztę należy dokładnie zmiksować blenderem. Bezpośrednio przed podaniem dodać jogurt naturalny. Można podawać zupę posypaną uprażonymi na suchej patelni pestkami lub z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!