Przepis
Składniki:
jeden średniej wielkości kalafior
mała pietruszka
jedna marchewka
ząbek czosnku
bulion (tak, by przykrył wszystkie warzywa)
sól, pieprz, pieprz cayenne, imbir, kurkuma
mały kubeczek jogurtu naturalnego nie 0%
łyżeczka oliwy
opcjonalnie jajko lub prażone ziarna słonecznika i dyni
Wszystkie warzywa umyć. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, pietruszkę i marchew pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać oliwę i rozgrzać, przesmażyć na niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać kalafiora, pietruszkę i marchew, delikatnie podsmażyć (najlepiej sprawdzą się garnki wykonane z teflonu), wszystko zalać bulionem. Przyprawić do smaku pieprzem cayenne, imbirem i kurkumą dla koloru, dodać sól i pieprz. Gotować, aż warzywa staną się miękkie. W zależności jakie zupy kremy lubicie, dostosujcie ilość wywaru. Ja lubię gęste, dlatego po ugotowaniu warzyw, odlałam część wody, resztę należy dokładnie zmiksować blenderem. Bezpośrednio przed podaniem dodać jogurt naturalny. Można podawać zupę posypaną uprażonymi na suchej patelni pestkami lub z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!