Przepis
Składniki
Pierś z kurczaka - 2 sztuki
Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
Bazylia - kilka świeżych listków
Papryka słodka mielona - do smaku
Papryka ostra mielona - do smaku
Pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Oliwa z oliwek -
pieprz kolorowy - do smaku
Rukola - kilka garści
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Wzdłuż każdej zrobić głębokie nacięcie, tzw. kieszonkę.
Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Część pomidorków pójdzie do kurczaka, część do sałatki.
Liście bazylii opłukać i osuszyć.
Do każdej kieszonki nałożyć kilka listków bazylii i kilka przkrojonych pomidorków. Całość spiąć wykałączką. doprawić Kieszonki solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Spryskać oliwą z oliwek.
Rozgrzać patelnię, smażyć kurczaka najpierw z jednej strony, następnie z drugiej. Dolać ostrożnie ok. 40ml wody, przykryć patelnię pokrywką i podusić kieszonki przez kilka minut, by były soczyste.
Gotowe kieszonki i lekko ostudzone można pokroić na plasterki. Wyłożyć na talerz. Podawać np. z sałatką z rukoli i pomidorków skropioną oliwą z oliwek i doprawioną kolorowym pieprzem.