Soczyste drobiowe kieszonki

Ewelina
Obiad
24.03.2014 22:34
Soczyste drobiowe kieszonki

Przepis

Składniki

Pierś z kurczaka - 2 sztuki

Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk

Bazylia - kilka świeżych listków

Papryka słodka mielona - do smaku

Papryka ostra mielona - do smaku

Pieprz - do smaku

Sól - do smaku

Oliwa z oliwek -

pieprz kolorowy - do smaku

Rukola - kilka garści

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Wzdłuż każdej zrobić głębokie nacięcie, tzw. kieszonkę.

Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Część pomidorków pójdzie do kurczaka, część do sałatki.

Liście bazylii opłukać i osuszyć.

Do każdej kieszonki nałożyć kilka listków bazylii i kilka przkrojonych pomidorków. Całość spiąć wykałączką. doprawić Kieszonki solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Spryskać oliwą z oliwek.

Rozgrzać patelnię, smażyć kurczaka najpierw z jednej strony, następnie z drugiej. Dolać ostrożnie ok. 40ml wody, przykryć patelnię pokrywką i podusić kieszonki przez kilka minut, by były soczyste.

Gotowe kieszonki i lekko ostudzone można pokroić na plasterki. Wyłożyć na talerz. Podawać np. z sałatką z rukoli i pomidorków skropioną oliwą z oliwek i doprawioną kolorowym pieprzem.

Źródło: http://kulinarneprzeboje.pl/2014/03/23/kieszonki-z-piersi-kurczaka-z-bazylia-i-pomidorkami-koktajlowymi/