😉 Składniki (na dwie porcje) dwie małe suche chałki lub połowa jednej większej 2 jajka 150 ml mleka łyżeczka cukru odrobina cynamonu 2 łyżki masła propozycje dodatków: konfitura, cukier puder, czekolada, świeże owoce, jogurt, śmietanka Przygotowanie Jajka wbijamy na głęboki talerz, dolewamy mleko, wsypujemy cukier i cynamon i dokładnie wszystko roztrzepujemy. Każdą z nich z boku możemy lekko naciąć wzdłuż po środku (aby stworzyć niewielką kieszonkę) i umieścić tam kostkę czekolady (podczas smażenia czekolada się rozpuści i tosty zyskają płynne czekoladowe nadzienie). Moja dzisiejsza propozycja na taki rozkosznie słodki początek dnia to pyszne i pachnące tosty francuskie smażone na maśle i podane z domową konfiturą i czekoladą. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni masło i kiedy się rozpuści, układamy na nim nasze mokre kromki. Smażymy z każdej strony na niezbyt mocnym ogniu przez kilka minut, pilnując, by masło się nie spaliło. Potrzymajcie kromki w mleku z każdej strony przynajmniej po 15-20 sekund, żeby środek miał okazję nasiąknąć.