To nasz ulubiony wypiek, baaaaaaardzo polecam! Klasyczna szarlotka z żurawinami (składniki na formę 30x20 cm) - 200 g zimnego masła - 360 g mąki pszennej tortowej - 4 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 90 g cukru pudru Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolite ciasto. Dodatkowo - 1,5 kg jabłek (waga przed obraniem; użyłam szarej renety) - 150 g świeżej/mrożonej żurawiny (mrożonej nie trzeba rozmrażać) - 1 płaska łyżeczka cynamonu (można pominąć) Pianka białkowa - 4 białka - szczypta soli - 180 g cukru pudru - 1 opakowanie kisielu (smak dowolny; użyłam poziomkowego) Białka ubić ze szczyptą soli, ciągle ubijając dodawać partiami cukier. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części - 2/3 i 1/3. Tę większą wykładamy na spód wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki pozostałą część ciasta. Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30min-1h.