Składniki (na dwie porcje) 100 g suchego ryżu (u mnie to ryż brązowy) szklanka mleka (dowolnego) 2 łyżki cukru/miodu pół jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu łyżeczka masła (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Foremki wypełniamy do połowy ryżem z mlekiem, a następnie kładziemy jabłka i na koniec znowu ryż już do pełna. Z dodatkiem jabłek, cynamonu i zwieńczone konfiturą dyniową rozgrzewa i syci o poranku, dając energię na rozpoczęcie dnia. Ryż gotujemy w mleku z dodatkiem cukru/miodu i cynamonu oraz masła. Dobry o każdej porze, a zwłaszcza na śniadanie w takie chłodne dni jak mamy ostatnio. Jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika z dodatkiem konfitury. W czasie gotowania ryżu, obieramy jabłko i kroimy je w cienkie plasterki.