Składniki: 5 udek z kurczaka (lub np. pałki, nóżki itd) 1 mała cebula 0,5 l bulionu 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego Huzar 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżki soku z cytryny 2 pełne łyżki musztardy – u mnie czeska (można użyć innej, ale musi być wyrazista w smaku, nie używamy musztardy stołowej) świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Na oleju podsmażamy z obu stron nasze kawałki kurczaka. Polecam w szczególności surówkę z czerwonej kapusty lub prostą surówkę z marchewki. Jeśli zajdzie taka potrzeba nasz sos można lekko zagęścić (niedużą ilość wody mieszamy z połową łyżeczki mąki ziemniaczanej, wlewamy do sosu, chwilę dusimy). Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości mięsa (czas zależy od użytego mięsa). Wkładamy nasze podsmażone mięso i całość podlewamy bulionem wymieszanym z miodem. Wyjmujemy mięso z rondla, zmniejszamy ogień i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę.