Składniki: 1 średniej wielkości batat 380 g ciecierzycy w puszce 150 g pomidorów w puszce 1/2 małej cebuli 1 średnia marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka świeżej kolendry szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka syropu klonowego szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia Sos jogurtowy: 200 g jogurtu naturalnego szczypta suszonej słodkiej papryki sok z cytryny do smaku Batata umyć, wysuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem), przez ok. 30-35 minut. Ułożyć ponownie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 minut w temp. 180°C (z termoobiegiem). Miąższ ugnieść widelcem i wymieszać z jajkiem oraz masą z ciecierzycy i pomidorów. Bardzo aromatyczny batat podawany z delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego. W misce wymieszać batata z olejem, solą i pieprzem. W miseczce wymieszać jogurt, paprykę i sok z cytryny. Miąższ z upieczonego batata delikatnie wyjąć łyżeczką, starając się nie uszkodzić skórki.