Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki

Pati
Zupy
02.11.2018 14:36
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki

Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki Składniki: 1 dynia piżmowa (około 2 kg) 2-3 papryki czerwone 2 średnie ugotowane ziemniaki około 1,5 litr bulionu łyżeczka płatków chili 2 łyżki oleju/oliwy 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 30% Uwielbiam dynie, kapustę, jabłka, gruszki i śliwki, a tych o tej porze roku nie brakuje 😀 Na jesienne chłodne dni świetnie sprawdzi się rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki. Zupę przelewamy do garnka, dodajemy bulion (jeśli wolicie bardziej rzadki krem dodajecie go więcej), chili i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Dodatkowo: pestki dyni grzanki Najpierw dynię dzielimy na pół i usuwamy pestki. W między czasie na suchej patelni podprażamy pestki dyni i przygotowujemy grzanki. Wrzucamy je do blendera wraz z ugotowanymi ziemniakami i miksujemy na gładką masę. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki (wraz ze skórką). Pokrojoną dynię i paprykę układamy na blaszce do pieczenia skrapiamy olejem/oliwą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/zupy/rozgrzewajacy-krem-z-pieczonej-dyni-i-papryki