Shoarma wieprzowa Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki nasion kolendry 2-3 goździki (opcjonalnie) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju sól Przyprawy w nasionach, czyli koper włoski, kolendra i goździki, ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku. Dzielimy ją wzdłuż włókien na pół, a następnie kroimy obie części w poprzek włókien w bardzo cieniutkie plasterki. Pierwszy raz spróbowałam jej w restauracji Sphinx specjalizującej się w bliskowschodniej kuchni i się zakochałam. Ja osobiście najbardziej lubię shoarmę wieprzową z polędwicy, ale możecie przygotować ją również z kurczaka, czy indyka. Podajemy z lekką surówką, ryżem lub chlebkiem pita oraz z dipami. Cały sekret tej potrawy kryje się w dobrze doprawionym mięsie.