Czasem mam tylko ochotę zjeść coś innego niż mielony czy kurczaka;) Kotleciki z ciecierzycy z burakiem są idealne na piątkowy obiad :) Składniki: - 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc), - 1 czerwona cebula, - 1 burak, - 1 burak, - 2 ząbki czosnku, - 1 pęczek natki pietruszki - garstka świeżej kolendry, - olej (do smażenia), - ok. 3 łyżeczki soli, - 1 łyżeczka sody, - po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu. Olej rozgrzewamy (wlewamy tak, aby przykrył do połowy nasze kotlety), wkładamy porcjami kotleciki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Odkładamy na talerz, a następnie ręką ugniatamy na kotleciki. Wykonanie: Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Następnego dnia od zalania ciecierzycy odcedzamy ją, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy i startego buraka.