polędwiczka wieprzowa około 70 ml białego wina 1-2 łyżki świeżo tartego chrzanu 250-300 ml wody 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku kilka listków świeżego majeranku (można pominąć) 1 łyżka mąki pszennej 200 ml śmietanki 30% pieprz sól Rozpoczynamy od oczyszczenia polędwiczki z błon, następnie kroimy ją na około 1,5 cm plasterki. Często po nią sięgam, ponieważ jest szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na wiele sposobów. Całość dusimy około 30 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę i ewentualnie dolewając wody. Po tym czasie sos ściągamy z ognia i podprawiamy pieprzem oraz świeżym majerankiem. Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym Składniki: 1 Smażymy mięso na brązowy kolor z obu stron. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dzisiaj to polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym. I to nie byle jakie bo na polędwiczkę wieprzową.