Ciasteczka potrójnie orzechowe - 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów * - 50 g miękkiego masła - 100 g cukru - 1 jajko - cukier waniliowy - 170 g mąki pszennej - 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich - 50 g posiekanej gorzkiej czekolady - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody Masło, masło orzechowe i cukier ucieram na puszystą masę. *ja miałam masło orzechowe z kakao i miodem, stąd taki kolor; jeśli macie zwykłe możecie dodać łyżkę kakao; pamiętajcie, że najlepsze jest masło 100% orzechów lub z naturalnymi dodatkami takimi jak kakao, czy miód; nie kupujcie takiego, w którego składzie jest olej palmowy lub cukier. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, dlatego trzeba uważać przy zdejmowaniu ich z blachy. Nabieram po łyżce ciasta, formuję w rękach kulki i układam je na blasze w odstępach. Zamknięte w słoiku dobrze się przechowują i gdyby nie pokusa sięgania po kolejne, długo by poleżały.