Chleb pszenny nocny (prawie bez zagniatania) - około 600 g mąki pszennej typ 650 - 300 ml zimnej wody - 1,5 łyżeczki soli - łyżeczka cukru - 20 g świeżych drożdży Chleb zaczynam przygotowywać wieczorem. Następnego dnia rano, ciasto wyjmuję na posypaną mąką stolnicę, dodaję pozostałe 100 g mąki i zagniatam ciasto. 15 minut przed końcem czasu włączam piekarnik i wstawiam do niego wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne (razem z pokrywką). Nie wymaga zagniatania, wystarczy mu wymieszanie składników łyżką i zostawienie go w spokoju na noc. Drożdże rozpuszczam w wodzie i wlewam do 500 g mąki wymieszanej z solą i cukrem. Potem składam je formując kulę, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na około pół godziny. Naczynie żaroodporne musi być dobrze wysmarowane tłuszczem, bo inaczej chleb nie odstanie.