Krupnik na kurczaku - ćwiartka z kurczaka + skrzydełko - marchew - pietruszka - 1/2 pora - 1/2 selera - 2 duże ziemniaki - 3 łyżki kaszy jęczmiennej - 3 łyżki śmietany - łyżka masła - 2 listki laurowe - ziele angielskie - sól, pieprz - łyżeczka posiekanej natki pietruszki Były to tradycyjne, domowe zupy na kościach lub mięsie z dużą ilością warzyw i ziół z własnego ogródka. Robię różne wersje, a dziś zapraszam na gotowaną na kurczaku, z kaszą jęczmienną, ziemniakami, zaprawioną śmietaną. Szumuję, zmniejszam ogień, dorzucam seler, listki laurowe, ziele angielskie, przykrywam i gotuję na wolnym ogniu około 20-30 minut. Gdy por zmięknie przekładam je do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Masło rozgrzewam na patelni i przesmażam na nim pokrojone warzywa. Śmietanę przekładam do miseczki, dodaję kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszam, żeby nie było grudek i przelewam do zupy. Już z samego rana mama nastawiała na nią wywar.