Falafel - wegetariański przysmak

Kasia
Obiad
25.10.2018 18:15
Falafel - wegetariański przysmak

Składniki - 400 g surowej ciecierzycy - cebula - 3 ząbki czosnku - garść natki pietruszki - łyżka słodkiej papryki - łyżeczka ostrej papryki - łyżeczka kminu rzymskiego - łyżeczka sody - łyżeczka pieprzu - łyżeczka soli - Panier z ciecierzycy MAMUT - olej rzepakowy do smażenia Ciecierzyca z puszki nie będzie nadawać się na kotleciki z ciecierzycy. Ja wykorzystałam do tego celu Panier z ciecierzycy, który zawiera 100% mąki z ciecierzycy. Falafel jest daniem wegetariańskim przyrządzanym z ciecierzycy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Zobacz też: Wegetariański pasztet z cukinii Przepis na falafel - kotleciki z ciecierzycyDrukuj przepis Poza tym, nasiona soczewicy najlepiej jest zmielić maszynką do mięsa, aby konsystencja masy do kotlecików miała odpowiednią strukturę, by dobrze się z niej formowało kotleciki. Taki efekt uzyskamy w momencie, kiedy uformowane kulki z ciecierzycy, zdecydujemy się dodatkowo zapanierować. Musimy pamiętać, że idealny falafel jest przygotowywany z surowej soczewicy, wcześniej namoczonej w wodzie. Idealny falafel musi być z wierzchu chrupiący, a mięciutki w środku. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano, z kilku stron.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchniabazylii.pl/2018/10/falafel-wegetarianski-przysmak/