Nasączenie biszkoptu 1/2 szklanki herbaty (mocnej zaparzonej) 3 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny Wszystko wymieszać Składanie tortu blat ciasta nasączenie blatu szprycą wycisnąć warstwę kremu blat ciasta nasączenie blatu szprycą nałożyć warstwę kremu kremem obsmarować boki kremu i oprószyć pokruszonym ciastem pozostałą częścią kremu dekorować ciasto. cytrynowy krem sok wyciśnięty z 3 cytryn 2 żółtka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej Wyciśnięty sok z cytryny, cukier, jajka i żółtka i mąkę wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, a następnie zagotować na wolnym ogniu stale mieszając. Ostudzić. 800 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone cytrynowy ugotowany krem (przepis powyżej) 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować, a następnie stopniowo dodawać krem cytrynowy i miksować. Ciasto 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzać ją w mikrofali, ale nie zagotować. Do przygotowanej żelatyny dodać dwie łyżki kremu i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej i dzięki temu rozłożyłam sobie pracę i czas poświęcony na przygotowanie. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 35 minut do tzw suchego patyczka. Z górnej części blatu skroić delikatnie górę.