Jeśli tak jak ja, niespecjalnie lubicie wyjadać masło orzechowe wprost ze słoiczka, a macie go spory zapas i zero pomysłu jak go wykorzystać, lub jeszcze lepiej – smak masła orzechowego jest tym co lubicie najbardziej i dzień bez słodyczy z jego udziałem uważacie za stracony, tym bardziej powinniście spróbować tego wypieku. Aaaa, serniczek jest dość słodki, Ci którzy za słodkimi ciastami nie przepadają, powinni zmniejszyć nieco ilość cukru;) Spód: - 200 g herbatników - 60-65 g masła Masa serowa: - 450 g twarogu sernikowego (u mnie Wieluń Mój Ulubiony) - 2 jajka - 3/4 szkl. Choć masło orzechowe wykorzystujemy zarówno do samego sernika, jak i do polewy, jego smak nie jest tu zbyt nachalny, a jedynie delikatnie wyczuwalny – jak dla mnie to wielki plus. maślanki Ganache: - 80 g białej czekolady - 100 ml śmietanki 30 lub 36% - 1 łyżka masła orzechowego Herbatniki mielimy na proszek. Sernik z masłem orzechowym i białą czekoladą Przepis na ten serniczek puszczam w świat dalej, bo zdecydowanie warto się nim dzielić. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około godzinę (blaszkę wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą). drobnego cukru - 1/2 szkl. masła orzechowego - 1/2 szkl. W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, masło orzechowe, śmietankę oraz maślankę. Dodajemy masło orzechowe i jeszcze chwilę mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.