Rzadkie pure z batata – pokrojone w kostkę bataty ugotowałam w niewielkiej ilości wody (ze szczyptą soli), odcedziłam zostawiając około 1/2 szkl. wody z gotowania i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Mój Mąż, kiedy spróbował, powiedział, że nigdy by się nie spodziewał, że z kaszy jaglanej można zrobić takie cuda 🙂 a to dopiero początek moich eksperymentów z jaglanką w słodkich wypiekach 😉 ojjj… Kochani, dla czytelników bloga specjalny rabat -10% w sklepie Dajar na produkty Ambition – wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE – warto skorzystać, bo #Ambition to marka, z którą wyposażycie się we wszystkie niezbędne rzeczy do domu, nie tylko do kuchni! Mój pierwszy bezglutenowy wypiek, który miał na celu wypróbowanie nieco innej, może minimalnie zdrowszej (bo bez mąki, z olejem kokosowym zamiast masła czy margaryny, ale jednak z nutellą;)) wersji ciasta. spodobało mi się, więc pomysły już się w głowie kłębią 😀 Ciasto z całą pewnością do powtórzenia i to jak najszybciej! 🙂 Składniki: 2 szkl. efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania – doskonale wilgotne, rozpływające się w ustach i idealnie słodkie brownie z kaszy jaglanej! Tak przygotowane z dbałością brownie jaglane zachwyci niejedno podniebienie, szczególnie, że kaszy jaglanej nie czuć w nim absolutnie nic! Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23x28cm lub ciut mniejsza) i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (piekarnika nie trzeba wcześniej nagrzewać, jeśli to zrobimy skracamy czas pieczenia o około 10 minut). Każdy kawałek jaglanego brownie udekorowałam wzorem z kakao (miałam gotowe szablony, ale możecie wykonać własne wycinając je w zwykłej kartce lub kartonie). *