Spróbujcie koniecznie 🙂 Składniki: – 150g miękkiego masła – 75g cukru – 1 jajko – 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) – 300g białej czekolady – 200ml śmietanki 36% – 250g borówek Masło połączyć z cukrem i jajkiem i ubić mikserem na gęstą masę. Bardzo lubię tę pyszną tartę z białą czekoladą i choć staram się jadać zdrowo i ograniczać kalorie, to czasami przychodzi taki dzień, że muszę zjeść coś słodkiego, bo się uduszę 😀 Dno i boki formy posmarować masłem (ja piekę w silikonowej formie, więc niczym nie smaruję), wyłożyć ciastem, mocno przyciskając uformować boki, ponakłuwać widelcem i piec przez około 25 minut, aż się zarumieni. Tartę tę można zrobić z innymi owocami, ale to połączenie białej czekolady z borówkami, wg mnie, jest wprost idealne. W ciepłą pogodę takie ciasto najlepiej przechowywać w lodówce i wyjmować z lodówki 5-10 minut przed podaniem.