Składniki
Ciasto Bounty
Czekoladowy biszkopt
4 jajka
¾ szkl. mąki
¾ szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa
500 ml mleka
3 łyżki mleczka kokosowego
300 g wiórków kokosowych
½ szkl. cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
200 g masła
1 budyń waniliowy
Przepis
Mleko zagotować z mlekiem kokosowym.
Następnie dodać cukier
oraz masło. Zagotować mieszając.
Dodać wiórki kokosowe wciąż mieszając.
Na koniec dodać budyń, gotować na małym ogniu do wchłonięcia mleka przez wiórki.
Gotować około 15-20 minut ciągle mieszając.
Odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Dodać żółtka cały czas miksując.
Następnie dodać cukier.
Dodać mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao
i mąkę ziemniaczaną.
Wymieszać wszystko za pomocą trzepaczki.
Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 20 minut w 170 st.
Po wyjęciu ciasto przestudzić.
Na biszkopt wyłożyć masę kokosową, wyrównać łyżką.
Polać polewą czekoladową.
Posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego.