Bounty czyli tropikalne ciasto kokosowo-kakaowe

Krzysztof
Ciasta
02.10.2014 13:27
Bounty czyli tropikalne ciasto kokosowo-kakaowe

Przepis

Składniki na ciasto kakaowe:

4 żółtka

4 białka

50g ciemnego kakao

100g cukru pudru

50g cukru kryształ

Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrami na jasny kolor, dodać kakao, zmiksować na najwyższych obrotach. Następnie połączyć delikatnie z białkami i dokładnie wymieszać za pomocą miksera (co z pozoru wyda się trudne gdyż część kakaowa jest bardzo bardzo gęsta). Wlać na blachę o wymiarach 21x21cm, wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut. Po upływie podanego czasu, natychmiast wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze i wystudzić.

Składniki na masę kokosową:

170g wiórków kokosowych

330ml śmietanki 30%

2 łyżki ciepłego masła

pół szklanki cukru pudru

Śmietankę zagotować, mieszając dodać wiórki kokosowe, które po chwili powinny wchłonąć śmietankę. Zdjąć z gazu, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać do wystudzonej masy kokosowej, wymieszać.

Na ostudzone ciasto kakaowe wyłożyć równomiernie masę kokosową. Ozdobić polewą z czekolady: pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% roztopić wraz z 2 łyżeczkami masła w kąpieli wodnej, nanieść na ciasto.

Gotowe bounty wstawić do lodówki. Podawać schłodzone. :)