Przepis
Składniki na ciasto kakaowe:
4 żółtka
4 białka
50g ciemnego kakao
100g cukru pudru
50g cukru kryształ
Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrami na jasny kolor, dodać kakao, zmiksować na najwyższych obrotach. Następnie połączyć delikatnie z białkami i dokładnie wymieszać za pomocą miksera (co z pozoru wyda się trudne gdyż część kakaowa jest bardzo bardzo gęsta). Wlać na blachę o wymiarach 21x21cm, wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut. Po upływie podanego czasu, natychmiast wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze i wystudzić.
Składniki na masę kokosową:
170g wiórków kokosowych
330ml śmietanki 30%
2 łyżki ciepłego masła
pół szklanki cukru pudru
Śmietankę zagotować, mieszając dodać wiórki kokosowe, które po chwili powinny wchłonąć śmietankę. Zdjąć z gazu, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać do wystudzonej masy kokosowej, wymieszać.
Na ostudzone ciasto kakaowe wyłożyć równomiernie masę kokosową. Ozdobić polewą z czekolady: pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% roztopić wraz z 2 łyżeczkami masła w kąpieli wodnej, nanieść na ciasto.
Gotowe bounty wstawić do lodówki. Podawać schłodzone. :)