Przepis
Składniki:
Ciasto:
250g masła
200g cukru
200g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao
Masa:
500ml mleka
6 łyżek kaszy mannej
200g masła
200g cukru
200g wiórków kokosowych
Polewa:
200g czekolady gorzkiej
100ml śmietany słodkiej 30%
Sposób przygotowania:
Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 30x 40cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i masło, ciągle mieszając. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na zimne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę wylać na masę.
Smacznego
Źródło: http://www.domowe-wypieki.pl/