Ciasto Bounty

Ewelina
Ciasta
11.11.2016 22:41
Ciasto Bounty

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 125 gram cukru
  • 50 gram wiórek kokosowych
  • 100 gram mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 gram kakao

Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 gram masła
  • 350 gram  wiórek kokosowych
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Do nasączenia

  • ¾ szklanki mleka

Polewa czekoladowa:

  • szklanka mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 tabliczki czekolady

Przepis

Przygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek a następnie ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Zdjęcie Ciasto Bounty #1

Zdjęcie Ciasto Bounty #2 Do naszej piany dodajemy kolejno cukier ( miksujemy) oraz 4 żółtka (miksujemy).

Zdjęcie Ciasto Bounty #3

Zdjęcie Ciasto Bounty #4 Kolejnymi składnikami, które trafiają do naszej masy to wiórka kokosowe, mąka, proszek do pieczenia oraz kakao.Całość dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki a następnie przekładamy do formy do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 165 stopniach.

Zdjęcie Ciasto Bounty #5

Zdjęcie Ciasto Bounty #6

Przygotowanie masy koksowej:

Odlewamy ¾ szklanki mleka, resztę podgrzewamy w garnku. Do mleka dodajemy opakowanie proszku do pieczenia, cukier oraz masło.

Zdjęcie Ciasto Bounty #7 Cały czas podgrzewając, mieszamy masę do rozpuszczenia oraz połączenia się wszystkich składników. Dodajemy wiórka kokosowe, budyń rozpuszczony we wcześniej odlanym mleku. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Powinna nam powstać gęsta masa kokosowa.

Zdjęcie Ciasto Bounty #8

Zdjęcie Ciasto Bounty #9

Zdjęcie Ciasto Bounty #10

Zdjęcie Ciasto Bounty #11

Na biszkopt wylewamy ¾ szklanki mleka i czekamy, aż się wchłonie.

Zdjęcie Ciasto Bounty #12

Masę kokosową wylewamy oraz wyrównujemy na biszkopcie. Odstawiamy do schłodzenia.

Zdjęcie Ciasto Bounty #13

Podgrzane mleko łączymy z żelatyną. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy czekoladę z mlekiem. Na schłodzoną masę kokosową wylewamy masę czekoladową i ostawiamy na kilka godzin do ostudzenia.

Zdjęcie Ciasto Bounty #14

Zdjęcie Ciasto Bounty #15

Zdjęcie Ciasto Bounty #16

Zdjęcie Ciasto Bounty #17

Zdjęcie Ciasto Bounty #18Zdjęcie Ciasto Bounty #19

Zdjęcie Ciasto Bounty #20

Gotowe