Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 125 gram cukru
- 50 gram wiórek kokosowych
- 100 gram mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 gram kakao
Masa kokosowa:
- 3 szklanki mleka
- opakowanie proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 200 gram masła
- 350 gram wiórek kokosowych
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Do nasączenia
- ¾ szklanki mleka
Polewa czekoladowa:
- szklanka mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 2 tabliczki czekolady
Przepis
Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek a następnie ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Do naszej piany dodajemy kolejno cukier ( miksujemy) oraz 4 żółtka (miksujemy).
Kolejnymi składnikami, które trafiają do naszej masy to wiórka kokosowe, mąka, proszek do pieczenia oraz kakao.Całość dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki a następnie przekładamy do formy do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 165 stopniach.
Przygotowanie masy koksowej:
Odlewamy ¾ szklanki mleka, resztę podgrzewamy w garnku. Do mleka dodajemy opakowanie proszku do pieczenia, cukier oraz masło.
Cały czas podgrzewając, mieszamy masę do rozpuszczenia oraz połączenia się wszystkich składników. Dodajemy wiórka kokosowe, budyń rozpuszczony we wcześniej odlanym mleku. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Powinna nam powstać gęsta masa kokosowa.
Na biszkopt wylewamy ¾ szklanki mleka i czekamy, aż się wchłonie.
Masę kokosową wylewamy oraz wyrównujemy na biszkopcie. Odstawiamy do schłodzenia.
Podgrzane mleko łączymy z żelatyną. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy czekoladę z mlekiem. Na schłodzoną masę kokosową wylewamy masę czekoladową i ostawiamy na kilka godzin do ostudzenia.
Gotowe