Składniki na ciasto jogurtowe z jabłkami: (forma 34 cm x 24 cm x 7 cm) Mokre: - kubeczek jogurtu naturalnego (u mnie 350 ml) - kubeczek oleju rzepakowego - 4 jajka Suche: - 3 kubeczki mąki pszennej - kubeczek cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka cukru z wanilią Dodatkowo: - 5 - 6 jabłek - 2 łyżki budyniu w proszku bez cukru - łyżka cukru - cukier puder do posypania Jak zrobić ciasto jogurtowe z jabłkami? - Jabłka obrać, pokroić w ósemki i obtoczyć w budyniu wymieszanym z cukrem. Ciasto jogurtowe z jabłkami przygotowuje się bardzo szybko, a składnik odmierza się kubeczkiem, w którym był jogurt. Ciasto jogurtowe jest nazywane kubeczkowym i dobrze wychodzi również z innymi owocami, zimą robię je nawet z mrożonymi owocami. Najłatwiejsze ciasto jogurtowe z jabłkami do zrobienia, bez miksowania i odważania składników. U mnie jogurt miał pojemność 350 ml i na dużą porcję był w sam raz. Jeśli chcecie zrobić mniejsze ciasto, dodajcie do niego mniej o jedno jajko, a składniki odmierzajcie kubeczkiem od Waszego mniejszego jogurtu. - Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli w domu macie kubeczek jogurtu i jabłka lub inne owoce to niespodziewani goście nie sprawią Wam kłopotu. Składnik wystarczy podzielić na suche i mokre, a następnie wsypać suche do mokrych i wymieszać łyżką.