Sernik gryczany z truskawkami

Ewelina
Ciasta
19.06.2015 12:00
Sernik gryczany z truskawkami

Składniki

250g kaszy gryczanej, niepalonej

400g twarogu

2 jajka

2 banany

300g truskawek

łyżka miodu

3 łyżki jogurtu greckiego

+ 3 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki powideł truskawkowych

Przepis

Kaszę gryczaną ugotuj na sypko, odstaw do przestygnięcia. Do misy blendera przełóż twaróg, kaszę gryczaną, banany, jajka, jogurt grecki i truskawki (najlepiej jak wcześniej zmiksujesz je blenderem na gładki mus). Całość zmiksuj dokładnie. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do niej masę serową, wygładź powierzchnię ciasta. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.

Jogurt grecki zmiksuj z powidłami. Gotową masę rozprowadź na przestudzonym serniku, całość posyp mieszanką bakaliową. Podawaj z ulubioną kawą :)

Smacznego :)