Składniki
250g kaszy gryczanej, niepalonej
400g twarogu
2 jajka
2 banany
300g truskawek
łyżka miodu
3 łyżki jogurtu greckiego
+ 3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki powideł truskawkowych
Przepis
Kaszę gryczaną ugotuj na sypko, odstaw do przestygnięcia. Do misy blendera przełóż twaróg, kaszę gryczaną, banany, jajka, jogurt grecki i truskawki (najlepiej jak wcześniej zmiksujesz je blenderem na gładki mus). Całość zmiksuj dokładnie. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do niej masę serową, wygładź powierzchnię ciasta. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Jogurt grecki zmiksuj z powidłami. Gotową masę rozprowadź na przestudzonym serniku, całość posyp mieszanką bakaliową. Podawaj z ulubioną kawą :)
Smacznego :)