Zupa meksykańska z ziemniakami - 1l bulionu wołowego + mięso - kolba kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - puszka groszku - 4 duże ziemniaki - 4 pomidory - marchew - łyżka koncentratu pomidorowego - cebula - 2 ząbki czosnku - papryczka chilli (lub mniej, jeśli nie lubicie pikantnych potraw) - łyżeczka kurkumy - sól, pieprz - łyżka oleju Tym razem w nieco innym wydaniu, bo z ziemniakami, na wołowym bulionie z kawałkami mięsa. W tym czasie oparzam pomidory, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Nie ma innej rady, jak w takie dni rozgrzać się talerzem aromatycznej sycącej zupy. Sezon na poranne podgrzewanie siedzeń w samochodzie, gorącą herbatę i rozgrzewające zupy uważam za otwarty. Dodaję pokrojone w kostkę mięso z bulionu, groszek i fasolę. Nie przygotowałam się na to, że jesień powita mnie chlustem deszczu, podmuchem przejmującego chłodem wiatru i brakiem słońca.