Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi

Ewa

Ciasta

29.09.2018 9:14

Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi

Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych 70 g mlecznej czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę (powinna ona potroić swoją objętość). Uznałam, że nie dam rady przekroić go na 3 blaty, więc na szybko upiekłam jeszcze jeden biszkopt z 3 jajek (3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i trochę oleju). Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce Nasączenie: mocna kawa, lekko osłodzona lub likier kawowy rozmieszany z niewielką ilością wody Muszę też do czegoś się przyznać – tortu nie piekłam z tej okazji, tylko na urodziny męża, które były kilka dni temu, ale urodziny bloga, to dobra okazja żeby przepis na taki tort opublikować, prawda? O nie, nie… spróbujcie sami:) Biszkopt: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju Masę wylewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21cm. Nie sądziłam, że blogowanie przerodzi się u mnie w coś tak fantastycznego i da mi tak wiele radości. Podana ilość polewy jest nieznacznie większa niż potrzeba na udekorowanie tortu. Następnie dodajemy startą na tarce czekoladę, mieszamy szpatułką. Dokładnie 2 lata temu, na blogu pojawił się pierwszy wpis. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut (lub do suchego patyczka). Z tego miejsca chcę też podziękować wszystkim tym, którzy do mnie zaglądają i cieszą moje oczy pozostawionym komentarzem:) Jeden z blatów układamy na paterze. Po przestudzeniu kroimy na 3 blaty. Biszkopt pięknie wyrósł, jednak lekko opadł mi na środku. Dodajemy olej oraz przesiane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie do połączenia. Ten tort to kwintesencja tego, jaki powinien być tort idealny – jest prosty, a jednocześnie baaardzo smaczny.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/09/27/tort-czekoladowy-z-powidlami-sliwkowymi/