210 g mąki pszennej T 450 440 g mąki pszennej pełnoziarnistej 35 g świeżych drożdży 450 ml zimnej wody 100 g pestek dyni + do posypania na wierzchu 3/4 łyżeczki soli 1 jajo 1 łyżka mleka Drożdże rozpuściłam w zimnej wodzie. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość wyjęłam je na blat, zagniotłam, złożyłam w kopertę i pozostawiłam na 10 minut. Pszenne bułki, najprostsze, najlepsze, szybkie do zrobienia, idealne na śniadanie, idealne na kanapki do szkoły czy pracy, polecam serdecznie. Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 250 C z termoobiegiem przez 10 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam kolejne 5 - 8 minut. Czasami zastanawiam się czy udało mi się kogoś namówić na upieczenie własnych bułek? czy smakowały? Odstawiłam ciasto w misce, nakryte ściereczką do wyrastania na około 50 - 60 minut.