Zaguby

Obiad
10.01.2017 12:34
Zaguby

Farsz 1,5 kg ziemniaków 2 cebule plaster wędzonego boczku (można pominąć) sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek 2 łyżki oleju/smalcu Ziemniaki obieram, myję i ścieram na tarce (można to zrobić w maszynce do mielenia z przystawką do tarcia). W ciasto pierogowe zawija się farsz z tartych ziemniaków przesmażonych z cebulką i boczkiem. Ciasto 3 szkl mąki około 1-1,5 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju Z podanych składników zagniatam ciasto. Na rozgrzanej patelni podsmażam pokrojony w kostkę boczek, jeśli wytopi się mało tłuszczu, to dodaję olej lub smalec i wrzucam pokrojoną drobno cebulę. Świetne są też odsmażane w całości lub pokrojone w 1cm paski. Boki, w których widać farsz, obtaczam lekko w mące. Gdy się zeszkli dodaję starte ziemniaki i przesmażam wszystko aż masa się wypiecze (cały czas ją mieszam).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straszniesmaczne.blogspot.com/2016/04/zaguby.html