Przepis
Składniki (na 10 małych pojemników do babeczek na zimno):
2 galaretki truskawkowe
1 opakowanie śnieżki
200ml zimnego mleka
3 szklanki truskawek
Przygotowujemy również pojemniki do trsukawkowych pianek bądź jedną tortownicę o średnicy 22cm.
Wykonanie:
Dwa opakowania galaretki truskawkowej wsypujemy do miski i wlewamy wrzątek (500ml łącznie na dwie galaretki), mieszamy, aż całość się rozpuści i odstawiamy do ostudzenia. Śnieżkę miksujemy z zimnym mlekiem na sztywną pianę, a następnie małym strumieniem wlewamy 3/4 ostudzonej galaretki, cały czas miksując. Pozostałą część galaretki przelewamy na dno pojemników, w których mamy zamiar zrobić truskawkową piankę i wstawiamy do lodówki, aby stężała. Gdy galaretka stężeje, przelewamy do każdego z pojemników truskawkową piankę (czyli śnieżkę połączoną z galaretką) i znów wstawiamy do lodówki – do całkowitego stężenia.
Babeczki przekładamy na talerz i dekorujemy świeżymi truskawkami. Idealnym uzupełnieniem jest mus truskawkowy: truskawki zmiksowane z cukrem (jeśli zachodzi potrzeba słodzenia). Musem tym polewamy truskawkową piankę i w ten sposób otrzymujemy pyszny, dietetyczny deser.