Przepis
SKŁADNIKI:
mix sałat (ja użyłam gotowej mieszanki sałat, bo taką miałam pod ręką)
150 g łososia wędzonego
2 jajka ugotowane na twardo
6 pomidorków koktajlowych (mogą być zwykłe pokrojone w ósemki)
pół ogórka zielonego
pół cukinii
pół papryki czerwonej
cebula
pęczek świeżego koperku
oliwa z oliwek
2 sos do sałatek (u mnie greckie)
grzanki do posypania (opcjonalnie)
Gotujemy jajka na twardo około 8 minut. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą żeby wystygły. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek około 2 łyżki. Płuczemy cukinię i kroimy ją w grubsze plastry. Następnie smażymy po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni najlepiej na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na dwóch dużych talerzach (albo na dużym półmisku) rozkładamy sałaty. Układamy przekrojone pomidorki, półplastry cukinii i zielonego ogórka (najlepiej ze skórą). Kroimy paprykę w paski, jajka obieramy i kroimy na ćwiartki oraz cebulę na plastry (tak aby powstały okręgi różnej wielkości) i układamy na talerzach. Łososia kroimi w paski i zwijamy w ruloniki. Całość posypujemy koperkiem i grzankami. Przed podaniem polewamy sosem. Można podać z pieczoną bagietką z masełkiem i czosnkiem*.